Så fungerar det med streaming

För att se serier eller filmer så kan man använda sig av streaming. Streaming är inte detsamma som nedladdning, utan det är ett sätt att gratis, eller via ett abonnemang få tillgång till serier, filmer och mycket mer. Online-tittandet ökar allt mer och runt 30% av svenska hushåll köper idag ett abonnemang på en tjänst som ger dem tillgång till filmer och serier på dator, smartTV, smartphones och så vidare.

Streaming är en process där en signal (ljud- eller bild) överförs digitalt via ett nätverk (som Internet) från en källa till en mottagare och sedan omvandlas till bild eller ljud i mottagaren. 

Ett vanligt användningsområde för streaming är webb-TV, men du kan i stort sett streama till vilken enhet du vill; smartphone, surfplatta, Apple tv eller dator. Ibland kan man också behöva streaming-produkter som en mediaspelare för att kunna ladda ned material. 

Det går att ladda ned appar till sin enhet eller streama direkt från internet. Kända tjänster inom streaming, där du kan kolla på serier och filmer, är Netflix, Viaplay och HBO Nordic eller musik med Spotify eller Apple music. SVT och TV4 har också sina streaming appar som SVT Play eller TV4 Play.

Det som främst streamas i dagsläget är just filmer, tv-serier och musik men även spel är populärt.

Nedan har jag listat olika streamingtjänster och vad de innehåller.

Gratis tjänster

Det finns flera ställen att få tillgång till gratis streaming. Bland annat gäller det olika tv-kanaler. Bland annat dessa:

SVT Play

SVT Play är en tjänst som låter dig se på en mängd program som SVT även visar på TV. De har en smart sökfunktion för undertexter och du kan se på nyheter, dokumentärer, sport osv.

TV4 Play

Denna tjänst erbjuder dig gratis streaming av TV4 kanalens alla program, nyheter och serier. 

Abonnemangstjänster

EWn abbonemangstjänst är där du betalar en viss summa per månad för att få tillgång till serier och filmer. 

Netflix

Netflix är nog en av de mest kända och populära streamingtjänsterna. De har ett brett utbud med filmer, dokumentärer och tv-serier. De har även egna produktioner som inte visas på tv-kanaler. 

HBO Nordic

HBO Nordic är en streamingtjänst inriktat på att ge norden alla smaker från amerikanska tv-bolaget HBO. De har främst egenproducerade tv-serier såsom ”True Detective” och ”Vikings” men det finns annat också. 

Viaplay

Viaplay var förut en Viasat-tjänst med namnet Viasat OnDemand men 2011 blev det ett eget bolag och tjänsten fick sitt nya namn Viaplay. Utbudet innehåller tv-serier, sport och film. N

Cmore

Den här tjänsten liknar den som finns att köpa till vanliga tv-apparater och har det mesta: sport, film, tv serier. 

14 Sep 2020